(0224) 240 03 05 (0506) 999 33 53 BİZE ULAŞIN

El Anomalileri

Normalden daha farklı el yapısıyla doğan bebeklerin sahip olduğu bu rahatsızlıklara doğumsal el anomalileri denir. El anomalileri doğumda mevcut olan ve normalin dışındaki tüm el farklılıklarını kapsar.

Doğum öncesi dönemde oluşan bazı anormal gelişimlerin sonucu olarak oluşan gelişim hataları doğumda bebekte fizyolojik ve morfolojik hataların görülmesine neden olur. Bu hatalara doğum defektleri (hataları) denir. Doğumlarda %1-2 oranında doğumsal farklılığı olan bebekler dünyaya gelir. Bu farklılıkların %10 kadarı ellerde görülür.  El bileği, el ve parmakların oluşacağı dönemde bilinen veya bilinmeyen sebeplerle yaşanan bir farklılaşma sonucu bazı doğumsal el problemleri oluşabilir. Ciddi el anomalileri görülebildiği gibi daha basit, minör anomaliler de oluşabilir.

En sık görülen doğumsal el anomalisi sindaktili denen yapışık parmak sendromudur. Daha sonra ise polidaktili denen normalden fazla  parmağın olması gelir. Az gelişmiş veya hiç oluşmamış başparmak ve kısa parmak da yine sık görülen diğer el anomalilerindendir.

Tedavi

Bebeklerde rastlanan her türlü şekil bozukluğunun, bebek büyüdükçe ilerleme ihtimali vardır. Hem fiziksel hem psikolojik açıdan hayatı zorlaşabilir. Özellikle en görünür yerlerimizden olan ellerin çevre ile etkileşim sırasında kullanımı bu durumu daha da zorlaştıracaktır.

El anomalilerinin çoğu tedavi edilebilirdir. Ciddi majör eksiklikler olmadığı sürece çocuğun normal hayata adaptasyonu büyük oranda sağlanabilmektedir.

Elin fonksiyonunu bozan ciddi major bir deformite söz konusu ise ince motor hareketlerin hızlı geliştiği 1-2 yaşından önce tedavinin tamamlanması önemlidir. Basit el anomalilerinde ise cerrahinin en geç okul dönemine kadar uygulanması çocuğun psikolojik gelişiminin olumsuz etkilenmemesi açısından büyük önem taşır.